Hemilaminectomia în hernia de disc

Discurile intervetebrale sunt structuri anatomice cu rol de amortizare a șocurilor care se regăsesc între fiecare corp vertebral, cu excepția primelor două vertebre cervicale (C1-C2). Discurile sunt formate din două componente: inel fibros (porțiunea periferică, formată din fibre de colagen, cu o rezistență crescută) și nucleu pulpos (porțiunea centrală, cu o consistență gelatinoasă, cu rol de absorbire și distribuire a șocurilor).

Herniile de disc sunt cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale la câine, dar pot apărea cu o frecvență mult mai scăzută și la pisici. Pe măsura înaintării în vârstă (mai ales la rasele condrodisplazice) pot apărea modificări degenerative la nivelul discurilor intervertebrale (deshidratare, pierderea elasticității), care sunt factori favorizanți pentru apariția herniilor de disc.

operatie pe coloana caine
neurochirurgie veterinara

Herniile de disc se pot clasifica în: protruzii discale (hernieri ale inelului fibros în canalul medular, care amprentează cordonul medular, care în general se manageriază prin tratament conservativ) și extruzii discale (caracterizate de ruperea inelului fibros și migrarea unei porțiuni din nucleul pulpos în canalul medular, producând compresie medulară semnificativă; pentru aceste situații se recurge la extragerea chirurgicală a fragmentelor de disc care produc compresia prin: hemilaminectomie pentru coloana toraco-lombară și “ventral slot” pentru porțiunea cervicală).

caine paralizat
caine paraplegic

Cazul 1

Cazul 2

Cazul 3

Cazul 4