Hernia inghinală

Hernia inghinală este reprezentată de lărgirea inelului inghinal (congenitală sau dobândită) și pătrunderea prin acesta a grăsimii abdominale (epiploon) sau a unor organe din cavitatea abdominală (anse intestinale, vezică urinară, uter, splină).

Herniile inghinale pot fi de dimensiuni variabile, cel mai adesea fiind observate direct de către proprietar. Apar ca niște tumefieri sau “umflături” în zona inghinală, de obicei pe o singură parte, mai rar bilateral. Pot avea dimensiuni de la câtiva centrimetri până la dimensiuni gigant, precum cele prezentate în videoclipul de mai jos.

Cel mai adesea, herniile inghinale apar la câinii în vârstă, în proporții relativ egale, atât la masculi, cât și la femele. Cauzele sunt reprezentate de obezitate, factori de natură traumatică, gestație sau pierderea tonusului musculaturii abdominale la câinii de vârstă avansată. De asemenea, această afecțiune poate fi diagnosticată și la pisici, dar cu o frecvență redusă. La polul opus, pacienții foarte tineri, de sub un an, pot suferi de hernie inghinală congenitală.

De obicei sunt asimtomatice, dar se pot transforma în adevărate urgențe chirurgicale în situațiile în care vezica urinară sau anse intestinale sunt angajate în interiorul herniei (senzație frecventă de urinare până la imposibilitatea urinării; constipație până la necroză a porțiunii de intestin ștrangulată în hernie).

Tratamentul este chirurgical și constă în identificarea și reintroducerea organelor cavitare sau a epiploonului înapoi în cavitatea abdominală și închiderea spațiului prin care acestea au herniat cu fir de sutură neresorbabil. În cazul herniilor inghinale de dimensiuni foarte mari, se pot utiliza pentru închiderea defectului anumite plase chirurgicale speciale.

Remediere chirurgicală hernie inghinală